rss
Vzroki za disleksijo

Dosedanje raziskave so pokazale, da ima veliko otrok z disleksijo starše, ki so imeli ali imajo še vedno podobne težave. Odkrili so, da imajo osebe z disleksijo večjo desno hemisfero možganov kot osebe, ki disleksije nimajo. To bi utegnil biti eden od razlogov, da so pri osebah z disleksijo močno razvita področja, ki jih nadzira desna polovica možganov: umetniške, športne in mehanske sposobnosti, posluh, ustvarjalno reševanje problemov in dobra intuicija.

Znanstveniki poudarjajo, da imajo osebe z disleksijo nenavadne povezave med nevroni, saj so jih našli na neobičajnih mestih v možganih; poleg tega so ugotovili, da niso urejeni enako kot pri možganih oseb brez disleksije.

Študije so pokazale, da osebe z disleksijo pri branju ne uporabljajo istega dela možganov kot drugi bralci. Bralci brez disleksije pri branju vedno uporabljajo natanko določen, vedno enak del možganov, bralci z disleksijo pa ne. Zato sklepajo, da osebe z disleksijo pri branju ne uporabljajo najbolj pomembnega in učinkovitega dela možganov; to funkcijo prevzame neki drugi del možganov.

Avtorica: Katarina Kesič Dimic

Potrebujete pomoč?

Imate vi ali vaš otrok težave z disleksijo?

Pri disleksiji.si vam lahko pomagamo pri:
  • izobraževanju kako se spopadati z disleksijo
  • predstavitvi sodobnih metod
  • individualnih pogovorih
  • svetovanju o pravilnih postopkih urejanja statusa
  • nasvetih za samostojno učenje

Možne so tako individualne ure kot skupinske predstavitve.
Svetovanje vam nudi spec. ped. Romana Murn.

Za naročanje termina nas pokličite na 031-846-955.

Disleksija & ADHD